Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z cukinii i ryżu

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinie małe 2 szt
ryż 100 g
pomidory suszone Smak 10 szt
cebula 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
sok pomidorowy 150 ml
masło 50 g
ser żółty starty 100 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z cukinii i ryżu

Ryż gotujemy, odcedzamy. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle, kiedy zrobi się szklista dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy ok. 1 min. Cebulę i ryż przekładamy do miski. Cukinie ścieramy na dużych oczkach ( część zostawiamy i kroimy w plasterki ), dodajemy (startą) do ryżu. Pomidory kroimy w paski, wrzucamy do miski, dokładnie mieszamy z ryżem, cukinią, cebulą, sokiem pomidorowym i serem żółtym. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami, ponownie mieszamy. Zapiekankę przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, wkładamy w ryż plasterki cukinii. Zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 20.11.2015 18:17
Smakowicie wygląda
Beatris 20.11.2015 16:12
Wygląda pysznie, z przyjemnością zjadłabym porcyjkę:)
dollce 20.11.2015 14:31
fajna propozycja
halina17 20.11.2015 12:29
Dobra zapiekanka.
Benita 20.11.2015 10:41
Wygląda bardzo apetycznie
Futka 20.11.2015 10:37
Przepyszna zapiekanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak