Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami
Kroki postępowania
FARSZ: Na patelni podsmażyć na odrobinie tłuszczu cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy delikatnie się zrumieni dodać pokrojone pieczarki i dalej smażyć. Posolić do smaku.
Następnie podsmażyć na odrobinie tłuszczu mięso mielone. Gdy wszystko mamy usmażone, łączymy mięso oraz pieczarki z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na upieczone naleśniki nakładamy farsz, zwijamy i układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance jeden obok drugiego.
NALEŚNIKI: Do garnka przelać mleko, dodać sól, jajka oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem (w razie potrzeby dodać mąki, aby ciasto dobrze się lało).
SOS: Margarynę roztopić dodać mąkę i delikatnie zrumienić. Gdy zacznie gęstnieć dodać mleko, chwilę zagotować ciągle mieszając. Przyprawić solą i pieprzem
Sosem polać naleśniki (sos musi być dość gęsty). A na sos zetrzeć ser żółty. Zapiekać w 180 stopniach około 40 minut. Ciepłe posypać natką pietruszki.