Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos na białej kapuście

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 600 gram
cukinia 250 gram
papryka czerwona 55 gram
papryka biała 90 gram
marchew 80 gram
pomidory 350 gram
grzyby suszone 5 kapeluszy
olej kokosowy 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos na białej kapuście

Kroki postępowania

1
Grzyby zalać szklanką wody i zostawić na co najmniej godzinę. Kapustę poszatkować. Przełożyć na sito i opłukać pod bieżącą wodą. Odcedzić. W garnku rozgrzać olej i wrzucić kapustę. Podsmażać minutę i wlać około ½ szklanki wody, dusić. Kontrolować ilość płynów aby kapusta się nie przypaliła. Wlać połowę wody z moczenia grzybów. Grzyby pokroić w paseczki, dodać do kapusty. Wymieszać.
Krok 1 - Bigos  na białej kapuście foto
2
Papryki pokropić w średniej wielkości kostkę. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Cukinię pokroić w ćwierć plasterki. Do na wpół miękkiej kapusty dodać paprykę i dusić nadal. Następnie dodać tartą marchewkę i cukinię
Krok 2 - Bigos  na białej kapuście foto
3
Cukinię pokroić w ćwierć plasterki. Do na wpół miękkiej kapusty dodać paprykę i dusić nadal. Następnie dodać tartą marchewkę i cukinię.
Krok 3 - Bigos  na białej kapuście foto
4
W między czasie pomidory sparzyć i obrać. Pokroić w kostkę i na 5-7 minut przed końcem duszenia dodać do bigosu. Doprawić do smaku. Gotować całość jeszcze 5 minut. Smacznego!
Krok 4 - Bigos  na białej kapuście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 25.11.2015 09:24
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak