Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w tempurze z makaronem po chińsku.
Kroki postępowania
Mąkę ryżową mieszam z mąką pszenną. Dolewam wodę i dorzucam kostki lodu.
Ciasto ma być gęste. Doprawiam solą, pieprzem i szczyptą żółtego curry.
W patelni o grubym dnie lub woku wlewam dużo oleju i wstawiam na ogień. Olej musi osiągnąć wysoką temperaturę.
Kawałki ryby zanurzam w cieście i pojedynczo wrzucam na mocno rozgrzany olej. Ważne, by nie wrzucać wszystkich kawałków jednocześnie, ponieważ nam się skleją, a olej obniży swoja temperaturę.
Smażę obracając kawałki na złoty kolor.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i wrzucam warzywa z mieszanki chińskiej.
Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję miękki makaron sojowy i wszystko smażę na dużym ogniu cały czas mieszając. Na koniec dolewam sos sojowy ok. pół szklanki ( tu trzeba uważać, by nie przesadzić, bo potrawa będzie za słona), na koniec dosypuję pół łyżeczki żółtego curry. Smażę jeszcze chwilę ciągle mieszając.
Ryba w tempurze z makaronem i warzywami po chińsku.
Opcjonalnie, usmażoną rybę można posypać sezamem.