Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cebulowa na winie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 kg
oliwa 2 łyżki
cukier 1 łyżka
wino białe wytrawne 250 ml
bulion warzywny 750 ml
bagietka
ser żółty
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowa na winie

Cebule obieramy, szklimy na oliwie, zasypujemy cukrem i chwilę karmelizujemy. Następnie zalewamy winem, lekko odparowujemy ( ok. 10 min na średnim płomieniu ). Zalewamy gorącym bulionem, pod przykryciem gotujemy 15-20 min. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Bagietkę kroimy na 1 cm kromki, posypujemy startym serem, zapiekamy 5-6 min w temp 200°C.
Zupę podajemy ze świeżo upieczoną bagietką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 11.11.2015 11:06
ciekawy przepis na na smaczną zupę
IZABELA29 11.11.2015 11:02
pyszna warto ja czasem robić
ilka01 11.11.2015 10:45
super danie
Krzysztof15 11.11.2015 06:09
pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak