Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Do miski wlać mleko, dodać po dwie łyżki cukru i mąki. Wymieszać i zostawić na kilka minut do podrośnięcia.
Jajko i żółtka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Masło rozpuścić. Składniki posypki wymieszać.
Obie mąki na kruszonkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło i rozetrzeć w palcach do momentu uzyskania kruszonki.
Do ubitych jajek dodać wyrośnięte drożdże, śmietanę, mąkę, szczyptę soli i wyrabiać ciasto. Gdy będzie się robić jednolite, partiami dodać masło i dokładnie wyrobić. Przykryć miskę z ciastem ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki.
Do formy wyścielonej papierem do pieczenia wyłożyć 1/3 ciasta i rozsmarować po dnie. Oprószyć lekko posypką i wyłożyć kilka kupek ciasta, znowu posypać posypką i wyłożyć resztę ciasta. Wcisnąć w ciasto cząstki jabłek i posypać resztą posypki. Na wierzch wyłożyć kruszonkę i zostawić na 15 - 20 minut do podrośnięcia.
Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.