Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka drożdżowa z kruszonką.

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto.

mąka tortowa 3 szklanki
jajko 2 sztuki
drożdże świeże 2,5 dag
mleko 1 szklanka
olej 1/3 szklanki
cukier 1/3 szklanki
sól 1 szczypta

Kruszonka.

masło 2,5 dag
mąka pszenna 1 łyżka
cukier 1/2 łtżka
wiórki kokosowe 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka drożdżowa z kruszonką.

Mleko lekko podgrzewamy. Z drożdży, łyżeczki cukru i mąki oraz odrobiny mleka robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy pozostałe mleko, cukier i jajka, dodajemy szczyptę soli, wlewamy olej i rozczyn, Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie cisto ponownie zagniatamy, wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na pół godziny.
Kruszonka.
masło, mąkę, cukier oraz wiórki rozcieramy w palcach, posypujemy babkę i pieczemy w tem. 180 stopni przez 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 09.12.2016 08:40
taką lubię piec :)
gosia56 05.11.2015 09:42
pyszna bułka
Alex_M 24.10.2015 14:12
świetna na podwieczorek :)
anemon 22.10.2015 20:36
Piękne ciasto drożdżowe upiekłaś.
MAR3STA 22.10.2015 17:49
uwielbiam wszystkie bułki i drożdżówki z kruszonką
Grazyna0211 21.10.2015 16:31
apetyczna bułka
ania2610 21.10.2015 15:47
Pychota - uwielbiam ciasta drożdżowe!
Mniam 21.10.2015 10:44
Taka bułka z kruszonką jest bardzo smaczna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak