Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TRDELNIK ( Kürtőskalács , kürtős kalács )- słowackie ciasto kominowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
mleko 120 ml
drożdże świeże 20 g
cukier 2 łyzki
jajko 1 szt
masło miękkie 35 g
sól 1 szczypta
cynamon Prymat 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: TRDELNIK ( Kürtőskalács , kürtős kalács )- słowackie ciasto kominowe

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Letnie mleko mieszamy z drożdżami oraz cukrem – odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Pozostałe składniki ( oprócz masła ) mieszamy ze sobą, dodajemy wyrośnięte drożdże , a na koniec roztopione masło – wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy.

( Ciasto jest klejące – takie ma być ).

Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.

Po wyrośnięciu wałkujemy i tniemy na ok. 4 cm paski.

Każdy pasek owijamy wokół butelki ( np. po oranżadzie , bez naklejki ).

Całość smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem ( + ew. bakaliami ).

Wkładamy pionowo do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 12-15 minut.

I gotowe!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mancia w kuchni 04.11.2015 09:57
uwielbiam ten przysmak... ciekawe jak wyjdzie taki przyrządzony w domu :-)
Jadwiga/Jaga85 31.10.2015 17:22
wygląda ciekawie!
Mniam 31.10.2015 13:52
Fajne, z chęcią bym zjadła.
Dorota76 31.10.2015 11:49
uwielbiam takie a teraz mogę je zrobić w domu
Edith85 31.10.2015 10:06
niebanalne ciacho
Wafelek2601 31.10.2015 09:53
Musi być super
Habibi 31.10.2015 08:17
w Czechach (w Pradze) o tej porze roku na każdym kroku pieką je na ulicach :) a zapach masła, karmelu i cynamonu unosi się w powietrzu niesamowity :)
Franciszek 31.10.2015 00:33
dobre do kawy
joannaa24 30.10.2015 21:28
Fajne, jeszcze nigdy o nim nie słyszałam
Kolorowa 30.10.2015 21:22
Lubię je, ciekawe jak smakuje domowe ;)
Stenka 30.10.2015 20:31
ciekawy przepis
Grazyna0211 30.10.2015 19:51
jadłam takie ciasto ale było kupione
Renata9 30.10.2015 19:43
Lubię zjeść ten kołacz węgierski, jak tylko mam okazję :-)
Lucan 30.10.2015 19:25
bardzo fajny przepis!
Barbara13 30.10.2015 19:08
Jaki fajny i nietypowy przepisik
Bernadeta1 30.10.2015 18:54
bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak