Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU ZE ŚLIWKAMI

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza jaglana 3/4 szkl
twaróg 100 g
mąka żytnia 2 łyzki
mąka ziemniaczana 1 łyzka
śliwki 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU ZE ŚLIWKAMI

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wypłukaną kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, całkowicie studzimy, a następnie miksujemy z łyżką wody na „krem”.

Do kaszy wsypujemy mąki oraz ser biały, zagniatamy.

Uwaga!

Gdyby ciasto było bardzo klejące zwiększamy odrobinę ilość mąki – uważajmy, by nie przesadzić, bo ciasto zrobi się twarde.

Ważne jest wystudzenie kaszy – ciepła znacznie bardziej się klei.

Urywamy po kawałku i obsypanymi mąką dłońmy formujemy placuszki, układamy wydrążoną śliwkę i rolujemy knedle.

Gotujemy we wrzątku po 4 minuty od momentu wypłynięcia.

Uwaga!

Jeśli ktoś lubi słodkie, każdą śliwkę przed zrolowanie dodatkowo obsypuje odrobiną cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 31.10.2015 11:23
smacznie ...
Habibi 31.10.2015 08:19
uwielbiam domowe kluchy i często kombinuję z ciastem ;)
Iwusia 30.10.2015 23:30
bardzo smaczne danie
Kolorowa 30.10.2015 21:20
podobają mi się składniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak