Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe pierogi z grzybami.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

jajko 1 sztuka
drożdże świeże 2 dag
sól pół łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
mleko 3 łyżki
mąka pszenna 20 dag
ser biały 10 dag

Farsz

grzyby leśne 25 dag
cebula 1 sztuka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy

Porada

Zamiast grzybów leśnych możemy użyć pieczarek. Ja użyłam prawdziwków.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierogi z grzybami.

1. Ser biały przekładamy do miski, dodajemy mleko i olej, ucieramy, następnie dodajemy sól, cukier i jajko, dokładnie ucieramy, do utartej masy wkruszamy drożdże i znów ucieramy. Na koniec wsypujemy mąkę pszenną i zagniatamy ciasto.
2. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
3. Grzyby oczyszczamy i płuczemy, następnie osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie grzyby i cebulę dusimy do miękkości na oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
4. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, kroimy w kwadraty, nakładamy farsz grzybowy i zlepiamy na pół.
5. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 08.05.2017 19:34
Polecam spróbować.
Klausia 04.12.2015 21:10
takich nie jadłam
Babeczka35 21.10.2015 19:40
Dziękuję:)
gusia1000 20.10.2015 23:35
Zawsze dobre.
Babeczka35 20.10.2015 11:59
Zapraszam Elu,częstuj się:)
bietka 20.10.2015 10:45
poproszę chociaż jednego :)
Babeczka35 20.10.2015 07:59
Dziękuję i zapraszam:)
Ifa 20.10.2015 07:02
A ja robię drożdżowe pierożki grzybami na wigilię :-)
Krzysztof15 20.10.2015 06:13
bardzo lubie
Lucan 19.10.2015 22:35
idealne do barszczyku:)
MałaMi89 19.10.2015 21:58
Czy akurat na pierożki z grzybami mam ochotę to nie wiem.. ale na takie w cieście drożdżowym to na pewno :) bardzo lubię! :)
joannaa24 19.10.2015 21:45
Fajne, chętnie spróbuję zrobić :)
kloruś 19.10.2015 20:49
chętnie bym skosztowała!
bertpvd 19.10.2015 20:49
ciekawe pierożki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak