Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki z chili

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ogórki 2,5 kg
sól 4 łyżki
czosnek główka
olej 65 ml
ocet 10 % 1,5 szklanki
cukier 400 g
chilli 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki z chili

Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w słupki (małe na 2, duże na 4). Przekładamy do miski i zasypujemy solą. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia przygotowujemy zalewę. W jednym garnku podgrzewamy olej, w drugim ocet z cukrem. Studzimy. Połowę czosnku kroimy w plasterki, resztę przeciskamy przez praskę. Z ogórków zlewamy wodę. Przyprawiamy chilli oraz czosnkiem. Zalewamy octem z cukrem i olejem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 10-12 godzin. Po tym czasie ogórki przekładamy do słoików. Zalewamy powstałą zalewą. Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu wrzenia. Ustawiamy wieczkiem w dół do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 26.09.2015 21:34
Moje ulubione zapasy na zime :-)
Ifa 25.09.2015 19:06
Pyszne ogóreczki :-)
cukiereczek 25.09.2015 18:49
i takie ogóreczki też lubię
inka2012 25.09.2015 16:33
muszą być pyszne :)
Adamorek 25.09.2015 16:19
ciekawe ogóreczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak