Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbasa czosnkowa wędzona

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wieprzowina 3,5 kg (łopatka, karkówka, szynka)
wołowina 1/2 kg
słonina 1 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 17 g/kg mięsa
pieprz 2 g/kg mięsa
ząbki czosnku 13-15 szt
kolendra 1/2 g/kg mięsa
Papryka słodka mielona Prymat 1 g/kg mięsa
majeranek 1/5 g/kg mięsa
woda zimna 6-7 szklanek

Porada

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/09/kiebasa-czosnkowa-wedzona.html

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa czosnkowa wędzona

Do zrobienia kiełbaski potrzebne nam będą jelita o kalibrze ok 36 mm.

1. Mięso kroimy w kostkę tak, aby zmieściło się w maszynce do mielenia. Do mielenia potrzebujemy trzech sitek:
- o oczkach 3 mm - na tym sitku mielimy słoninę
- o oczkach 6 mm - na tym sitku mielimy wieprzowinę
- o oczkach 8 mm - na tym sitku mielimy wołowinę.

Jelita moczymy w zimnej wodzie pół godziny przed napełnianiem.

2. Zmielone mięso (bez słoniny!) przekładamy do dużego naczynia/miski i doprawiamy solą (85g), pieprzem (10g), obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kolendrą (2,5g), pap
rykę (5g) i majerankiem (7,5g), a następnie bardzo dokładnie mieszamy dłońmi.

3. Wstępnie wymieszane mięso przekładamy do miski malaksera (możemy też masę na kiełbasę wyrabiać ręcznym mikserem) i dolewając wody miksujemy tak długo, aż otrzymamy jednolitą masę. Na samym końcu dodajemy słoninę i bardzo dokładnie mieszamy.

4. Jelita napełniamy masą bardzo starannie i dokładnie, a ich końce związujemy. Gotowe kiełbaski wywieszamy na noc na sznurkach, aby nadmiar tłuszczu obciekł. Kiełbasę wędzimy ok 4,5 godzin (pierwszą godzinę w temp. ok 50*C, a kolejne 4,5 w 80-90*C) i jeszcze gorącą wywieszamy na sznurkach do całkowitego wystudzenia.

5. Kiełbasę można mrozić.


SMACZNEGO :-) mniam mniam mniam.....

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 09.09.2015 16:24
Taką domową to ja lubię najbardziej;)
Mama niejadka 09.09.2015 09:07
Domowa najlepsza kiełbaska
Wiktoria29 08.09.2015 20:46
lubię taką domową kiełbaskę
DorotaZ 08.09.2015 19:37
Domowa wędlina:) PYSZNOŚCI:)
agnieszka214 08.09.2015 18:37
nie ma jak domowe wyroby
Aleksandra/Olcia 08.09.2015 18:03
domowa najlepsza
norweska20 08.09.2015 17:33
smakowity domowy wyrób
aginaa 08.09.2015 15:46
musi byc pyszna, taka domowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak