Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
mąka pszenna szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
cukier szkl
olej 1/4 szkl
proszek do pieczenia łyżeczka
cytryna 2 małe sztuki
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

1.Cytryny myjemy, sparzamy chwilę we wrzątku i ścieramy delikatnie skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z obu cytryn wyciskamy sok i dodajemy do soku olej. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy żółtka i cukier. Następnie dodajemy na przemian sok cytrynowy i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy skórki z otartych cytryn. Miksujemy do całkowitego połączenia składników.
2.Formę na babkę smarujemy margaryną, posypujemy delikatnie bułką tartą i wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 C i pieczemy 40 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 26.08.2015 16:29
Uwielbiam babki z cytrusami
inka2012 26.08.2015 09:26
apetyczna! :)
Mama niejadka 26.08.2015 08:39
Pyszna babka
jagoda5913 26.08.2015 00:17
dobra do kawy
patryska76 25.08.2015 22:07
wyśmienita babka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak