Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie koperkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pulpety

mięso mielone 600 g
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 1-2 ząbki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1-2 łyżki
sól i pieprz

Sos

włoszczyzna (bez kapusty) 1 sztuka
koperek 1-2 łyżki
śmietana 1/2 szklanki
mąka pszenna 2-3 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie koperkowym

Ugotować włoszczyznę tak aby uzyskać ok. 3 szklanek wywaru. Mięso przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrobić gładką masę. Dłonie zwilżyć zimną wodą i uformować niewielkie kulki. Każdą jedną obtaczać w mące a następnie włożyć do gotującego się wywaru. Gotować ok. 20 minut.
Zahartować śmietanę dodając do niej gotowego wywaru, dodać mąkę do śmietany a następnie wlać do całości. Chwilę pogotować i dodać drobno posiekany koperek. Gotować jeszcze kilkanaście minut na wolnym ogniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jumper123 25.08.2015 13:42
uwielbiam taki obiadzik mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak