Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem

4.0
(29)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 4 sztuki
cebula 1 sztuka
kalafior 1 sztuka
pieczarki 20 dag
mięso mielone 50 dag
jajko 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
ser żółty 15 dag
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem

Kroki postępowania

1

Ziemniaki i kalafiora ugotować na półtwardo. Cebulę pokroić i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć ziemniaki, posypać cebulą, po bokach ułożyć różyczki kalafiora.

Krok 1 - Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem foto
2
Mięso wymieszać z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Wyłożyć na ziemniaki. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć. Ułożyć na mięsie.
Krok 2 - Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem foto
3

Całość posypać startym serem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką.

Krok 3 - Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem foto
4

Przykryć folia aluminiową. Zapiekać 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego :)

Krok 4 - Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak