Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski
Kroki postępowania
Do garnka wlewamy wodę dodajemy sól do smaku i wkładamy ziemniaki.
Gotujemy do miękkości ( 45 minut u mnie trwało)
Ziemniaki odlewamy i zostawiamy do ostudzenia.
Mielimy maszynką do mielenia na średnich oczkach .
Jedną część wyjmujemy . ( położyłam sobie wyżej na ziemniaki )
Wsypujemy wyjęte miejsce po ziemniakach mąkę ziemniaczaną równo z ziemniakami , dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto .
Z ciasta lepimy kuleczki , spłaszczamy je i robimy dziurkę palcem .
Kiełbasę kroimy w kosteczkę czy paseczki i smażymy na patelni polewamy ugotowane kluski tłuszczem z kiełbasek i kiełbaska podajemy na gorąco.