Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada Żyrafa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na biszkopt ciemny

jajko 1 sztuka
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 szczypta
kakao 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka

składniki na biszkopt jasny

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 4-5 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
cukier 0,5 szklanki

nadzienie

śmietana 30% 300 ml
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
serek mascarpone 250 gram
maliny świeże 100 gram
kropelki czekoladowe 50 gram

Porada

Roladę dobrze jest wcześniej schłodzić aby się dobrze kroiła.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada Żyrafa

Kroki postępowania

1
Biszkopt ciemny: Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę , dodaj cukier i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj żółtka. Mąkę z proszkiem i kakao przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, narysować szablon z plamkami. Następnie masę biszkoptową włożyć do szprycy i wycisnąć wzór i rozprowadzić równo łyżeczką. Piec około 4 minut w temperaturze 180ºC.
Krok 1 - Rolada Żyrafa foto
2
Jasny biszkopt przygotuj w ten sam sposób , co ciemny. Ciasto biszkoptowe delikatnie wyłóż na upieczony wzorek. Upiecz wszystko w piekarniku elektrycznym w 180st. w około 10 minut.
Krok 2 - Rolada Żyrafa foto
3
Od razu po upieczeniu zdejmujemy papier.
Krok 3 - Rolada Żyrafa foto
4
Przekładamy biszkopt na czysty, gruby ręcznik i zwijamy delikatnie w rulon wzorem do ręcznika. studzimy.
Krok 4 - Rolada Żyrafa foto
5
W między czasie gdy biszkopt się studzi ubijamy kremówkę . Ubij kremówkę, dodaj cukier puder i serek mascarpone. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia, gdy napęcznieje lekko podgrzej na gazie lub w mikrofali, dodaj łyżkę ubitej śmietany do żelatyny i po chwili wymieszaj z całą kremówki. Roladę delikatnie odwijamy , wykładamy śmietanę na jeszcze lekko letnia roladę. Masę śmietanową rozprowadzając na całej powierzchni. Wyłóż przy brzegu owoce, a czekoladę zetrzyj
Krok 5 - Rolada Żyrafa foto
6


Roladę ciasno zwijamy od strony z owocami , aż do końca. Najlepiej zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową tworząc kształt cukierka i ładnie zrolować. Roladę kroimy po skosie.
Krok 6 - Rolada Żyrafa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 03.09.2015 10:29
bajeczny pomysł
Marta Ryżek-Kalkowska 17.07.2015 12:28
TO PRAWDA, BYŁA SMACZNA :)
Pani Domu 17.07.2015 10:05
wygląda pięknie i bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak