Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chapati,chlebek indyjski

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
woda ciepła 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
oliwa odrobina

Przepis i sposób przygotowania na: Chapati,chlebek indyjski

Mąkę przesyp do miski,mieszając stopniowo dodawaj wodę i sól. (Na początku dodaj jej troszkę więcej).Wyrób gładkie ciasto.
Wyrobione posmaruj oliwą i przykryj folią spożywczą, odstaw na ok 20 minut,
Po upływie tego czasu ciasto podziel na niewielkie kuleczki i każdą obtocz w mącę, rozwałkuj na cienki placek. (wałkujemy tylko z jednej strony,nie przewracamy ciasta).
Placki smaż na rozgrzanej patelni,na średnim ogniu z obu stron.
Gdy mamy gotowy placek,zdejmujemy patelnię z ognia i na gazie kładziemy nasz placuszek.
Chlebek powinien urosnąć,coś jak 'poduszeczka'. Podsmażamy go tak przez chwilę z obu stron i zdejmujemy z ognia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 26.07.2015 13:45
szybko, prosto i smacznie ;)
Ankha 26.07.2015 10:19
Lubię je jeść z potrawami z soczewicą
ilka01 24.07.2015 17:37
super przepis
gosia561 24.07.2015 16:07
świetny dodatek do mięsa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak