Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone ziemniaki w plastrach

4.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Ziemniaki w plastrach z piekarnika są idealnym dodatkiem do obiadu, jako alternatywa dla klasycznych frytek czy gotowanych ziemniaków. Sprawdź, jak je piec i czym przyprawić!

Składniki:

ziemniaki 6-7 sztuk
oliwa 1/4 szklanki
sól 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
zielona pietruszka do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaki w plastrach

Ziemniaki w plastrach z piekarnika są idealnie chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku. Całość w połączeniu z przyprawami tworzy pyszny dodatek do obiadu. Koniecznie spróbujcie takich talarków!

1. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry.

2. Oliwę z oliwek mieszamy z solą, kminkiem i gałką muszkatołową.

3. Plastry ziemniaków wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-30 minut (po ok. 10 minutach obracamy plastry ziemniaków na drugą stronę). 

3. Wyciągamy z piekarnika, odczekujemy chwilę i przekładamy na talerz. Posypujemy świeżą pietruszką. 

Inne przepisy na pieczone ziemniaki:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak