Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami i sosem czekoladowym z orzechami
Ciasto: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić zimne skręcić w maszynce do mięsa, dodać mąkę sól oraz jajka i kasze mannę , zagnieść jednolite ciasto. Odrywać po kawałku spłaszczając, w środek wkładać wypestkowane obtoczone w cukrze śliwki-po jednej do środka, i formować okrągłe jednolite kule.Gotować w osolonym wrzątku około 7-8 minut, odcedzić i wyłożyć na talerz.
2.
Sos: Sok malinowy lub śliwkowy zagotowujemy z cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy.Wsypujemy orzechy, znów mieszamy. Gotowym sosem polewamy gorące knedle podajemy od razu.