Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANKA SEROWA Z KASZĄ JAGLANĄ I OWOCAMI
Kaszę jaglaną 2x płuczemy, zalewamy mlekiem, dodajemy 2 łyżki cukru i na wolnym ogniu gotujemy do miękkości ( mieszamy od czasu do czasu, by nie dopuścić do przypalenia ).
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ugotowanej kaszy.
Żółtka ucieramy z miękkim masłem, resztą cukru i ziarenkami wanilii, a następnie dodajemy do białego sera – mieszamy.
Kaszę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy masę serową.
Tortownicę natłuszczamy, przykrywamy masę serową, a następnie układamy pokrojone w plasterki owoce.
Posypujemy po całości uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kokosem.
Przykrywamy resztą kaszy i posypujemy resztą cukru.
Zapiekamy ok. 30-35 min w 180C.
Smacznego!