Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z warzywami
Wszystkie składniki sosu połączyć,doprawić do smaku przyprawami.
Makaron ugotować al dente (czyli tak, by nie był rozgotowany, a lekko
twardy). Odcedzić.
Kalafior podzielić na mniejsze różyczki i ugotować al dente w osolonej
wodzie.Fasolkę oczyścić wrzuć do osolonego wrzątku i gotować ok 5
min. Odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić.Pomidorki przekroić na
pół. Paprykę pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki,por w krążki a
seler naciowy w kawałki i poddusić na maśle, doprawić do
smaku.
Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną,na dno wyłożyć
makaron,następnie włożyć kalafior,fasolę i pozostałe warzywa. Zalać
sosem i posypać serem. Włożyć
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać około 40 minut.