Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi z indyka w boczku z sosem śmietanowo-winogronowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z indyka 800 g
winogrona czerwone 100 g
śmietana 18 proc 100 ml
cebula biała 1 szt
boczek wędzony 12 plastrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 4 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 4 szczypty
masło 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi z indyka w boczku z sosem śmietanowo-winogronowym

Kroki postępowania

1
Dzielimy umyte mięso na mniejsze kawałki. Z 800 g powinno być 8 porcji. Solimy i pieprzymy ze wszystkich stron mięso.
Krok 1 - Piersi z indyka w boczku z sosem śmietanowo-winogronowym foto
2
Owijamy boczkiem nasze filety. Robimy to w taki sposób aby boczek nam się nie rozkręcił. Warto użyć wykałaczek jeżeli jest taka potrzeba.
Krok 2 - Piersi z indyka w boczku z sosem śmietanowo-winogronowym foto
3
Rozpuszczamy masło na patelni i smażymy mięso z każdej strony na złoty kolor. Wychodzi 3-4 minuty na stronę.
Krok 3 - Piersi z indyka w boczku z sosem śmietanowo-winogronowym foto
4
Zdejmujemy mięso z patelni i dodajemy cebulę z winogronami. Smażymy 4 minuty.
Krok 4 - Piersi z indyka w boczku z sosem śmietanowo-winogronowym foto
5
Po 4 minutach dodajemy śmietanę wraz z mięsem i dusimy 8-10 minut pod przykryciem.
Krok 5 - Piersi z indyka w boczku z sosem śmietanowo-winogronowym foto
6
Wykładamy mięso oraz sos z winogronami. Opcjonalnie dodajemy pokrojone ogórki konserwowe.
Krok 6 - Piersi z indyka w boczku z sosem śmietanowo-winogronowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 11.06.2015 11:52
dobre danie obiadowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak