Oczyścić kapustę, oddzielić liście. Krótko obgotować we wrzącej, osolonej wodzie. Obrać cebulę i drobno posiekać. Zagnieść mielone mięso z cebulą, łyżką koncentratu pomidorowego i płatkami owsianymi. Doprawić masę do smaku solą, słodką papryką i pieprzem. Ułożyć po 2 duże lub 3 średnie liście kapusty obok siebie, tak, aby na siebie nachodziły. Umieścić na liściach porcje mięsa, całość delikatnie zwinąć, związać nicią. Rozgrzać na patelni olej, podsmażyć roladki na gorącym tłuszczu. Zalać rosołem i dusić przez 30 minut. Przełożyć roladki na talerz, wstawić do ciepłego piekarnika,a by nie wystygły. Wymieszać sos powstały z duszenia z keczupem. Dodać łyżkę masła. Sos zaciągnąć mąką, dokładnie rozprowadzić. Całość ponownie zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przyrządzić grzanki z pieczywa tostowego, przekroić na pół po przekątnej. Oczyścić pomidory, umyć, osuszyć i pokroić na cząstki. Przełożyć roladki z grzankami i pomidorami na 4 talerze. Każdą porcję polać przygotowanym sosem pomidorowym. Posypać natką pietruszki.