Przepis i sposób przygotowania na: SERNIK KUSICIEL
Kroki postępowania
Masło roztopić i dodać do masy herbatnikowej. Dokładnie wymieszać. Powinna być konsystencja mokrego piasku.
Żelatynę zalać ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Wstawić do mikrofali na kilka sekund, aby stopniała ( nie może dojść do wrzenia, ponieważ wtedy żelatyna straci swoje właściwości żelujące ). Żelatynę dodać do masy twarogowej. Zmiksować.
Galaretkę odstawić do ostygnięcia.
Truskawki lekko rozpuścić w mikrofali. Następnie zmiksować blenderem.
Dodać do tężejącej już galaretki. Wymieszać i wstawić do lodówki na noc.
Po wyciągnięciu ułożyć na wierzchu pokrojone na pół owoce.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w rondelku z masłem i mlekiem.
Zrobić wzorki na owocach.