Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 64: Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
Do miseczki wlewamy olej, dodajemy łyżkę musztardy, przyprawę do wieprzowiny, miód i dokładnie mieszamy. W powstałej marynacie dokładnie obtaczamy mięso i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i smażymy połówkę cebuli posiekaną w drobną kostkę. Przyprawiamy solą ziołową i smażymy około minuty.
Siekamy delikatnie kapary oraz ząbek czosnku i dokładamy do cebuli. Dodajemy musztardę francuską, rosół z kury i śmietanę. Przyprawiamy pieprzem białym.
Wyjmujemy z lodówki polędwiczkę wieprzową i rumienimy ją na patelni po minucie z każdej strony na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso oraz pozostała część marynaty. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika mięso musi „ odpocząć” ok. 4-5 minut.
Tak przygotowane polędwiczki podajemy z sosem oraz posiekaną natką pietruszki.