Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 64: Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

5.0
(117)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym to udana propozycja na danie główne! 

Składniki:

Lista składników:

polędwica wieprzowa 400-500 gramów

Marynata:

olej rzepakowy 1/2 szklanki
Musztarda stołowa Prymat 1 łyżka
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
miód 1-1,5 łyżki

Sos:

Musztarda francuska Prymat 1-2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
śmietana 30% 1 szklanka
rosół z kury Kucharek 2 kostki
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska ziołowa Prymat w młynku
czosnek 1 ząbek
masło klarowane
cebula 1 sztuka
kapary całe Smak

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 64: Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Do miseczki wlewamy olej, dodajemy łyżkę musztardy, przyprawę do wieprzowiny, miód i dokładnie mieszamy. W powstałej marynacie dokładnie obtaczamy mięso i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i smażymy połówkę cebuli posiekaną w drobną kostkę. Przyprawiamy solą ziołową i smażymy około minuty.

Siekamy delikatnie kapary  oraz ząbek czosnku i dokładamy do cebuli. Dodajemy musztardę francuską, rosół z kury i śmietanę. Przyprawiamy pieprzem białym.

Wyjmujemy z lodówki polędwiczkę wieprzową i  rumienimy ją na patelni po minucie z każdej strony na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso oraz pozostała część marynaty. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika mięso musi „ odpocząć” ok.  4-5 minut.

Tak przygotowane polędwiczki podajemy z sosem oraz posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 28.05.2015 23:07
wygląda bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak