Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany kalafior z ryżem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1/2 szt
ryż 3 łyż
groszek konserwowy 1/2 szt
bulion 1 szkl
mąka 2 łyż
masło 1 łyż
śmietana 2 łyż
sól
cukier
pieprz
natka pietruszki 1 łyż
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany kalafior z ryżem

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Dzielimy na małe różyczki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Na dno wysypujemy ryż, na ryż wykładamy odcedzony z zalewy groszek zielony, a następnie układamy różyczki kalafiora. Masło rozpuszczamy w rondlu. Dodajemy mąkę i ciągle mieszając podgrzewamy. Dodajemy bulion i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Sosem polewamy zapiekankę. zapiekamy w średni nagrzanym piekarniku na ok 15 minut.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 26.05.2015 07:23
fajny pomysł
pajbek 25.05.2015 20:04
Lubię takie jedzonko :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak