Przepis i sposób przygotowania na: Bogata zupa gulaszowa
Cebulę, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Słodką paprykę oczyścić z ziaren i pokroić w kostkę, umyte pieczarki w plasterki, ząbki czosnku na cztery.
Mięso wrzucić na rozgrzany olej, posypać przyprawami ( solą, słodką oraz ostrą papryką, pieprzem). Smażyć do czasu aż się porządnie zrumieni. Przełożyć do dużego garnka, zalać 2 – 2,5 l wody, dodać kostkę bulionową, ziele angielskie i dusić na małym ogniu.
Mięso będzie dochodziło, a my w tym czasie podsmażamy pokrojone warzywa oraz pieczarki i przekładamy do duszącego się mięsa w kolejności:najpierw pietruszkę i marchewkę, następnie pieczarki, następnie cebulę, czosnek, słodką paprykę i ostrą ( tę w całości), a na koniec ziemniaki ( kolejność jest ważna ze względu na długość czasu, jakiego potrzebują poszczególne składniki, aby się ugotować). Do zupy dorzucamy groszek, kukurydzę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i niewielką ilość majeranku. Gotujemy jeszcze przez chwilkę ( mięso musi być naprawdę miękkie) i doprawiamy do smaku przyprawą do zup. Zupę zaprawiamy zasmażką – rozgrzewamy na patelni około 2 łyżek oleju i zasmażamy na nim około 3 łyżek mąki.