Przepis i sposób przygotowania na: Stek z tuńczyka z sosem z kiwi
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Steki z tuńczyka nacieramy oliwą z oliwek, oprószamy solą morską, płatkami chili i pieprzem syczuańskim.
Tak zamarynowane ryby odstawiamy na około 25 - 30 minut.
Owoce obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia, dodajemy jogurt naturalny, ksylitol i szczyptę soli. Wszystko miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Sos schładzamy delikatnie w lodówce.
Steki z tuńczyka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej około 1,5 minuty z każdej strony lub podpiekamy je z obu stron na grillu elektrycznym.
Usmażone steki wykładamy na talerze i podajemy z sosem z kiwi oraz brokułami posypanymi startym serem owczym.
Życzę smacznego! :)