Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana kaszą i orzechami
Kroki postępowania
1 litr wody zagotowujemy, solimy i gotujemy w niej kaszę do miękkości. Odcedzamy.
Marchew i seler myjemy. Marchew obieramy. Oba warzywa kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki i przesmażamy aż odparują większość wody. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem, słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz roztarty czosnek i przesmażamy aż cebula się zeszkli.
Dokładamy mięso mielone i doprawiamy. Kiedy mięso zmieni kolor dokładamy pokrojoną w kostkę marchew i seler naciowy. Podlewamy śmietanką i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 8-10 minut.
Farsz mięsno-warzywny łączymy z kaszą i orzechami. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Papryki myjemy, odcinamy wierzch, wydrążamy gniazdo nasienne i faszerujemy. Można wg gustu wierzch papryki posypać startym żółtym serem lub serem pleśniowym. Zapiekamy w 180°C przez 20-25 minut.