Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 56: Polędwica wołowa z cukinią

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica wołowa 500 g
porto 50 ml
cukinia 1 szt.
pomidorki koktajlowe
szalotka 4 szt.
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Musztarda sarepska Prymat
oliwa
masło 2 łyżki

Porada

Smażąc cukinię na patelni zwróćmy uwagę na to, aby nie przekroczyć 3 minut. Chcemy, aby cukinia była lekko chrupiąca.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 56: Polędwica wołowa z cukinią

Kroki postępowania

1
Polędwicę przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy. Obsmażamy polędwicę z każdej strony prze ok. 4-5 min. Po obsmażeniu przekładamy polędwicę do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem ze smażenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na ok. 17 minut. Po tym czasie przekładamy polędwicę na drugą stronę i wstawiamy ponownie do piekarnika.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 56: Polędwica wołowa z cukinią foto
2
Cukinię kroimy w cienkie plastry. Na czystą patelnię wlewamy odrobinę oliwy i rozgrzewamy. Cukinię wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron ok. 3 minut. Doprawiamy do smaku papryką słodką.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 56: Polędwica wołowa z cukinią foto
3
Pieprz czarny ziarnisty rozdrabiamy w moździerzu. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej posiekane w piórka szalotki. Pomidorki koktajlowe kroimy w połówki, dodajemy je do szalotki i doprawiamy do smaku rozdrobnionym pieprzem czarnym. Następnie wlewamy porto i czekamy aż alkohol odparuje. Na końcu dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy do czasu aż się rozpuści.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 56: Polędwica wołowa z cukinią foto
4
Polędwicę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 6-7 minut, żeby „odpoczęło” i puściło krew. Po tym czasie ponownie wkładamy polędwicę do piekarnika, aby się zagrzała (na ok. 4 minuty). W międzyczasie podgrzewamy też cukinię przed podaniem.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 56: Polędwica wołowa z cukinią foto
5
Polędwicę kroimy w grubsze plastry i układamy na talerzach. Dekorujemy przesmażoną cukinią i polewamy sosem.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 56: Polędwica wołowa z cukinią foto
6
Mięso podajemy z musztardą sarepską.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 56: Polędwica wołowa z cukinią foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bartek Klucha 27.04.2015 12:06
Wypróbuję sam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak