Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste pierogi z farszem brokułowo - serowym
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Na początku przygotowujemy CIASTO:
Mąkę pełnoziarnistą zagniatamy z dosyć ciepłą wodą z dodatkiem oliwy z oliwek i odrobiną soli.
Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, aby "odpoczęło".
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je w osolonej oraz delikatnie posłodzonej wodzie.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy ją na odrobinie oliwy z oliwek.
Brokuł i cebulkę studzimy.
Ostudzone różyczki brokuła miksujemy za pomocą blendera wraz z 2 ząbkami czosnku na gładką masę, a następnie dodajemy do niej zeszkloną cebulkę, rozgnieciony widelcem ser biały, 2 łyżeczki oregano oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Pierożki podajemy z ulubioną okrasą. Całość świetnie komponuje się z jogurtem naturalnym lub kleksem gęstej śmietany.
Życzę smacznego! :)