Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa wędzona kiełbasa wieprzowa

5.0
(237)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 3 kg
karczek 3 kg
podgardle surowe 1 kg
boczek surowy 1 kg
Majeranek suszony Prymat 24 g/ po 3g na 1kg mięsa
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 60 g
sól 60 g
Kminek mielony Prymat 24 g
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 12 g mielony
Pieprz ziołowy mielony Prymat 12 g
cukier 16 g po 2 g na 1kg mięsa
woda 1 i 1/2 L
czosnek 10 ząbków

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa wędzona kiełbasa wieprzowa

Kroki postępowania

1
Mięso zmieliłam na grubych sitkach czyli 7mm karczek i łopatkę, a boczek i podgarle na małych 5mm. Wszystko wymieszałam i dodałam przyprawy odważone dokładnie, bo takiej ilości mięsa nie da się doprawiać na oko, plus czosnek przeciśnięty przez praskę :)
Krok 1 - Domowa wędzona kiełbasa wieprzowa  foto
2
Mięso wyrabiamy aż będzie odchodziło od ręki, ok 30min, stopniowo dolewając wodę.
Krok 2 - Domowa wędzona kiełbasa wieprzowa  foto
3
Jelita zakupiłam w sklepie spożywczym, należy je namoczyć w wodzie, zlać ją 2 razy i przeplukać jelita w środku letnią wodą.
Krok 3 - Domowa wędzona kiełbasa wieprzowa  foto
4
Elektryczną maszynką nabijamy mięso do jelit, dobrze jest sobie końcówkę natrzeć smalcem, bądż olejem i powoli jedna osoba powinna wciskać mięso, druga formować, starjacie się dobrze nabijać by nie było pustych miejsc.
Krok 4 - Domowa wędzona kiełbasa wieprzowa  foto
5
Gotowá do wędzenia kiełbasę zawijamy na drążkach tak by się nie stykała ze sobą , można formować małe wianki, długie, pełna dowolność, tak należy zostawić na 1h.
Następnie umieszczamy w wędzarni, opalanej drzewem najlepiej owocowym, wędzimy ok 3-4 h w temp. tu zależy od naszych preferencji, jeśli chcecie bardziej suchą to najpierw nad żarem w tep. ok 60st. się ją osusza pzrez 1h potem wędzi dymem w podobnej temp. tu już pełna dowolność, ważne by nie palić za bardzo.
Krok 5 - Domowa wędzona kiełbasa wieprzowa  foto
6
Uwędzoną kiełbasę zostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego wystygnięcia, skórka zacznie się marszczyć, a soki zostaną w środku.
Krok 6 - Domowa wędzona kiełbasa wieprzowa  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 07.04.2015 20:32
Podoba mi się !
Beatris 07.04.2015 18:38
Wspaniałe domowa wędlinka:)
Skotka 07.04.2015 18:33
Świetna kiełbasa:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak