Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort w pionowe paski

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 8
mąka pszenna 200g
kakao 4 łyżki
cukier 250g
cukier wanilinowy
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

krem

pomarańcza 3
żółtko jajek 4
sok pomarańczowy
cukier 75g
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
śmietana 30% 300g

mus pomarańczowy

sok pomarańczowy 500ml
pomarańcza 2
cukier 70g
mąka ziemniaczana 2-3 łyżki

Lista składników

śmietana 30% 200g
czekolada gorzka

Przepis i sposób przygotowania na: tort w pionowe paski

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Krok 1 - tort w pionowe paski foto
2
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać do masy jajecznej i mieszać delikatnie łyżką.
Krok 2 - tort w pionowe paski foto
3
Gotową masę podzielić na pół i wylać na dwie blachy (z wyposażenia piekarnika, rozmiar około 30x40) wyłożone papierem. Piec około 15 minut , 180 stopni C. Gotowe blaty przełożyć na mokrą ściereczkę i zwinąć w rulon do ostygnięcia.
Krok 3 - tort w pionowe paski foto
4
Mus pomarańczowy: wycisnąć sok z 2 pomarańczy wraz z miąższem (można dodać też sok z połówki cytryny), wlać 500ml soku pomarańczowego, dodać cukier i gotować około pół godziny do powstania gęstego syropu.
Krok 4 - tort w pionowe paski foto
5
Do syropu dodać mąkę ziemniaczaną i szybko wymieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia do ostudzenia. (można zmiksować by nie było widać kawałków pomarańczy).
Krok 5 - tort w pionowe paski foto
6
Krem: żółtka ubić z cukrem. Stopniowo dolewać 250ml soku z pomarańczy ( wyciśniętego z 2 pomarańczy, jeżeli nie powstało go 250ml dolać sok z butelki). Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodawać do miksującej się masy. Następnie osobno ubić śmietankę i dodać do kremu. Wymieszać. Odstawić chwilę aż zacznie tężeć.
Krok 6 - tort w pionowe paski foto
7
Biszkopty rozwinąć. Odciąć suche lub nierówne brzegi, pociąć na pasy o szerokości 10cm ( w sumie z dwóch blatów powinno wyjść 6, ciąć wzdłuż dłuższego boku). Każdy pasek można czymś nasączyć lecz nie jest to konieczne. Posmarować musem pomarańczowym.
Krok 7 - tort w pionowe paski foto
8
Następnie nałożyć grubą warstwę tężejącego kremu na każdy pasek.
Krok 8 - tort w pionowe paski foto
9
Pierwszy pasek zwinąć w rulon i postawić na środku patery. Następne paski owijać wokół pierwszego paska (tak by na złączeniach nie powstawały dziury). Całość można owinąć szczelnie folią by się nie rozpadała. Odstawić na około 2 godziny do lodówki.
Krok 9 - tort w pionowe paski foto
10
Ubić 200-300g śmietanki i posmarować nią boki. Następnie obłożyć wiórkami tartej czekolady lub gotowymi płatkami czekoladowymi.
Krok 10 - tort w pionowe paski foto
11
Górę tortu pokryć resztą musu pomarańczowego. Z reszty bitej śmietany zrobić kleksiki.
Krok 11 - tort w pionowe paski foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 30.03.2015 20:12
bardzo ładny :)
caralajna 30.03.2015 20:03
ale fajny torcik, jak pszczółka
wyattearp 30.03.2015 19:24
pyszne ciacho
Katarzyna59 30.03.2015 17:13
super, super, super!!!!
Wiesława1 30.03.2015 16:16
Wygląda smakowicie
Wiktoria29 30.03.2015 16:13
cudowny torcik
Jadwiga/Jaga85 30.03.2015 16:11
Wygląda super!
Konczi 30.03.2015 15:57
świetny tez muszę się na takowy skusić :)
Agnieszka-87-25 30.03.2015 15:04
rewelacyjny
Justi2401 30.03.2015 14:10
Wygląda pięknie i kusząco ;)
wirtualnykucharz 30.03.2015 13:22
fajne ciasto
katerinaJ 30.03.2015 13:21
Pychotka :)
Edith85 30.03.2015 13:04
właśnie zamierzam zrobic taki pionowy torcik :)
Asik32 30.03.2015 13:03
mam ochotę na taki torcik:)
Mancia w kuchni 30.03.2015 12:50
pyszny, orzeźwiający tort!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak