Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kotlety

jajko ugotowane na twardo 5 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
śmietana 1 łyżka
ser żółty 1 łyżka
szczypiorek 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat 1/4 łyżeczki

sos

cebula 1 szt
pieczarki 250 g
śmietana 30% 250 ml
masło klarowane 2 łyżki
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym


Ugotowane jajka drobno posiekać, dodać surowe jajko, 3 łyżki bułki tartej, śmietanę, starty ser,
posiekany szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
Całość dokładnie wymieszać i formować kotleciki.
Na patelni rozgrzać olej.
Każdy kotlet obtoczyć z dwóch stron w bułce tartej i smażyć na małym ogniu.

Sos
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka,
dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.
Kiedy pieczarki będą już uduszone wlewamy śmietanę.
Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką.
Chwilkę smażyć i podawać z gorącymi kotlecikami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 17.03.2015 21:21
Bardzo smacznie:)
w mojej kuchni 17.03.2015 13:14
pyszne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak