Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Matias opiekany z zalewie

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

filet śledziowy 5 szt.
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 3 łyżeczki
jajko 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
olej do smażenia 1 szklanka

marynata

woda 1 szklanka
ocet 1/2 szklanki
cukier 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt.
nasiona gorczycy Prymat 1/2 łyżeczki

Porada

Śledzie najlepiej smakują po dwóch dniach ,leżakowania w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Matias opiekany z zalewie

Kroki postępowania

1
Śledzie matiasy zalać dużą ilością zimnej wody,zostawić do moczenia przez 2 godziny.
Odsączyć z wody,osuszyć i posypać pieprzem oraz przyprawą do ryb.
Odstawić na 30 minut.
Krok 1 - Matias opiekany z zalewie foto
2
Jajko wybić i rozbełtać.Obtoczyć w nim śledzie z obu stron.
Krok 2 - Matias opiekany z zalewie foto
3
Następnie dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
Krok 3 - Matias opiekany z zalewie foto
4
Na patelni rozgrzać olej,ułożyć panierowane śledzie ,smażyć po 2 minutki z obu stron.
Krok 4 - Matias opiekany z zalewie foto
5
Składniki marynaty połączyć ze sobą i zagotować.
Gorącą marynatą zalać śledzie na patelni na której się smażyły.

Śledzie wraz z marynatą wstawić do lodówki.
Krok 5 - Matias opiekany z zalewie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hanyska 23.12.2023 00:50
Przepis identyczny jak mojej mamy. Od 40 lat na wigilie robi te rybki, a teraz i ja robie :)
MAR3STA 01.11.2015 20:25
Smaczna rybka
Dorian 22.05.2015 14:24
smaczne jedzonko
Michał2 25.02.2015 14:42
dobra ryba
IZABELA29 25.02.2015 08:50
smaczna rybka
Motorek 25.02.2015 08:33
smaczna rybka
Maridka19 25.02.2015 08:09
Ale pysznie wygląda :)
w mojej kuchni 25.02.2015 00:11
takie danie można zjeść z apetytem..
anemon 24.02.2015 21:54
Dla mnie to zupełna nowość, taka której chętnie bym spróbowała.
mirosława4 24.02.2015 20:52
matjasów jeszcze nie robiłam muszę wypróbować :)
misia53 24.02.2015 20:13
Pomysł nowatorski . Jestem bardzo ciekawa ich smaku .
Franciszek 24.02.2015 20:08
Podoba mi się tak zrobiony
irenka 24.02.2015 19:54
pycha.lubię ryby
Aleksandra/Olcia 24.02.2015 19:12
uwielbiam rybki w occie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak