Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 27: Chińska sałatka z kurczakiem i trawą cytrynową

5.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

pierś z kurczaka 2 szt.
czosnek 1 ząbek
szalotka 2 szt.
sos sojowy 4 łyżki
ocet ryżowy 2 łyżki
trawa cytrynowa 2 łodygi
cukier brązowy 2 łyżki
marchew 2 szt.
kapusta pekińska 1/2 szt.
olej arachidowy 3 łyżki
mięta liście kilka listków

Do smaku

cukier brązowy 2 łyżki
Imbir mielony Prymat
Kolendra cała Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 27: Chińska sałatka z kurczakiem i trawą cytrynową

Kroki postępowania

1
Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w grubszą kostkę. Czosnek i szalotki drobno siekamy i dodajemy do kurczaka. Całość mieszamy z sosem sojowym, octem ryżowym oraz przyprawami.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 27: Chińska sałatka z kurczakiem i trawą cytrynową foto
2
Trawę cytrynową tłuczemy tępa końcówką noża, żeby rozbić trawę i wydobyć aromat, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy rozgniecioną trawę cytrynową oraz odrobinę cukru do smaku. Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 27: Chińska sałatka z kurczakiem i trawą cytrynową foto
3
Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kilka liści kapusty pekińskiej odkładamy, a pozostałą część kroimy w bardzo drobne paseczki i mieszamy z marchewką.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 27: Chińska sałatka z kurczakiem i trawą cytrynową foto
4
Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki. Część trawy cytrynowej z marynaty usuwamy, drugą część drobno siekamy i ponownie dodajemy do marynaty. Zamarynowane mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy kilka minut na patelni z rozgrzanym olejem arachidowym.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 27: Chińska sałatka z kurczakiem i trawą cytrynową foto
5
Przyrządzamy sos. Dodajemy ocet ryżowy, sos sojowy, cukier brązowy, sok z połowy limonki i startą skórkę z limonki. Dodajemy odrobinę oleju, żeby sos nie był zbyt słony. Wszystko razem mieszamy i mamy gotowy sos do sałaty.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 27: Chińska sałatka z kurczakiem i trawą cytrynową foto
6
Usmażonego kurczaka przekładamy do miski z warzywami, polewamy odrobiną przygotowanego sosu.
Z odłożonych wcześniej liści kapusty pekińskiej układamy na talerzach „łódeczki” które napełniamy sałatką chińską z kurczakiem. Każdą porcję polewamy sosem i dekorujemy liściem mięty.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 27: Chińska sałatka z kurczakiem i trawą cytrynową foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak