Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 18: Ryby w sosie chrzanowo-koperkowym

5.0
(36)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

łosoś 70 g
halibut 70 g

Sos koperkowo-chrzanowy

szalotka 2 szt.
wino białe wytrawne 100 ml
sok z cytryny 2 szt.
chrzan tarty 2 łyżeczki
masło 50 g
śmietana kremowa 30% lub 36% 100 ml
oliwa

Do smaku

Koperek suszony Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Przy smażeniu szalotki do sosu uważajmy, aby się nie zeszkliła i nie zmieniła koloru. Sos powinien pozostać biały.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 18: Ryby w sosie chrzanowo-koperkowym

Kroki postępowania

1
Sos koperkowo-chrzanowy: szalotki siekamy w drobne piórka i lekko szklimy w garnku na odrobinie masła ( ok. 1 minutę). Dolewamy białe wino oraz niewielką ilość soku z cytryny i redukujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy przez chwilę razem.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 18: Ryby w sosie chrzanowo-koperkowym foto
2
Po chwili dodajemy koper suszony, chrzan oraz dwie łyżeczki masła. Mieszamy. Ilość chrzanu i masła, które dodamy do sosu, zależy od naszych preferencji. Jeśli chcemy, żeby sos miał ostrzejszy smak dodajmy więcej chrzanu. Sos gotujemy bardzo krótko, aby masło się nie rozdzieliło. Sos nie może gotować się. Na koniec możemy dodać odrobinę soli.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 18: Ryby w sosie chrzanowo-koperkowym foto
3
Łososia, halibuta, dorsza oraz krewetki płuczemy i osuszamy z nadmiaru wody. Posypujemy z każdej strony suszonym koperkiem oraz pieprzem cytrynowym. Skrapiamy oliwą z oliwek.
Ryby i krewetki smażymy lekko na patelni – w środku powinny pozostać na wpół surowe. Do smażenia używamy tylko oliwę, którą ryby zostały skropione. Podczas smażenia solimy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na kilka minut.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 18: Ryby w sosie chrzanowo-koperkowym foto
4
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. Naczynie z rybami wstawiamy do gorącego piekarnika na około 2 minuty. Po tym czasie naczynie wyjmujemy, ryby osuszamy z nadmiaru tłuszczu, przekładamy na talerz i polewamy sosem koperkowo-chrzanowym.
Danie można udekorować świeżym koperkiem.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 18: Ryby w sosie chrzanowo-koperkowym foto
5
Danie można udekorować świeżym koperkiem.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 18: Ryby w sosie chrzanowo-koperkowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Doradca Smaku 15.05.2015 10:04
@Proszek01, proporcje chrzanu zostały zmienione. Pozdrawiamy.
Galilo 08.04.2015 16:50
Bardzo fajne danie. Żona wystawiła najlepsze referencje. Ja podałem z ryżem i lampką wina. Polecam.
proszek01
proszek01 08.03.2015 22:53
Ryba OK, ale sos ma chyba pomylone proporcje. Jesteście pewni, że do sosu należy dodać sok z dwóch cytryn i 5 łyżek chrzanu? Dodałem znacznie mniej niż podane powyżej, a i tak wyszło bardzo kwaśno i chrzanowo. Pozdrawiam
Agnieszka-87-25 18.02.2015 16:23
smaczności!
Pietruszka 18.02.2015 16:02
pyszna rybka
w mojej kuchni 18.02.2015 15:41
ale rarytas do zjedzenia podano...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak