Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym i chipsami z ziemniaka
Mięso oczyszczamy i kroimy w plastry. Nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy na patelni. Na niewielkiej ilości oleju z każdej strony aż się ładnie zarumienią. Wysmażone polędwiczki zdejmujemy z patelni.
Przygotowanie sosu pieczarkowego:
Pieczarki myjemy i oczyszczamy, szalotki obieramy. Jeśli pieczarki i szalotki są duże kroimy je na pół i delikatnie szklimy na patelni z dodatkiem masła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz oraz bulion i dusimy aż zredukuje się o połowę. Na koniec wlewamy śmietankę i sos sojowy, gotujemy aż sos zgęstnieje. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Do gotowego sosu wkładamy usmażone polędwiczki i dusimy ok. 5 minut.
Przygotowanie chipsów z ziemniaka:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki (najlepiej użyć mandoliny). Plasterki ziemniaków przekładamy na sito i płuczemy tak długo aż woda będzie czysta (musimy pozbyć się nadmiaru skrobi). Wypłukane ziemniaki pozostawiamy na sicie. W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy plasterki ziemniaków na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i solimy.
Polędwiczki wieprzowe podajemy z sosem z pieczarek i chipsami z ziemniaka.