Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica wieprzowa w boczku z ryżem i krewetkami

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na polędwicę

polędwica wieprzowa 120 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
boczek wędzony 4 plasterki
olej 1 łyżka

Składniki na sos madera

szalotka 1 szt
wino czerwone 150 ml
masło 1 łyżka
bulion wołowy 100 ml
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo

krewetki królewskie 2 szt
ryż 100 g
sos sojowy 2 łyżki
sok z limetki 1 łyżeczka
cebula czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wieprzowa w boczku z ryżem i krewetkami

Przygotowanie polędwicy:
Polędwiczki oczyszczamy i kroimy w plastry o szerokości boczku. Każdy plaster nacieramy solą i pieprzem. Owijamy w 2 plasterki boczku i spinamy wykałaczką. Polędwiczki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

Przygotowanie sosu madera:
Na patelni, na której przygotowywaliśmy polędwice podsmażamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Do cebuli dodajemy wino madera i gotujemy aż odparuje. Następnie wlewamy bulion i gotujemy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło i energicznie mieszamy aż się rozpuści.

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. W miseczce mieszamy sos sojowy z sokiem z limonki. Krewetki myjemy i obieramy zastawiając ogonki i zanurzamy w sosie sojowym z limonką. Wstawiamy do lodówki na 10 minut, następnie smażymy na patelni.
Cebule kroimy na pół i podpiekamy w piekarniku (ok. 10 minut).

Na talerzach stawiamy ringi, na spód nakładamy ryż (zdejmujemy ringi), następnie polędwice w boczku i łódeczkę z czerwonej cebuli. Do środka cebuli wkładamy usmażoną krewetkę. Polewamy sosem madera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 16.02.2015 10:23
pięknie wygląda i tak samo musi smakować
Edith85 16.02.2015 10:18
danie pierwsza klasa
Wiktoria29 16.02.2015 09:53
dzieło sztuki, aż szkoda jeść
Pyszota 16.02.2015 09:41
wygląda super
Kluska_87 16.02.2015 09:16
fajne danie
Malinka 16.02.2015 08:59
Nie dość, że super wygląda, to polędwica w takim wydaniu musi być nieziemsko smaczna!
Krzysztof15 16.02.2015 08:54
ciekawy przepis
tytka 16.02.2015 07:47
pięknie wygląda
Internetowa Kuchnia 16.02.2015 00:16
Podziwiam Twoje dania ;)
Internetowa Kuchnia 16.02.2015 00:15
Podziwiam Twoje dania ;)
Pietruszka 15.02.2015 23:44
eleganckie danie, pewnie jest bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak