Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z pieczarkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto 200 g
pieczarki 200 g
bulion 1 l
cebula biała do smaku
masło do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
natka pietruszki do smaku
ser żółty do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Na odrobinie masła podsmażamy pokrojoną odrobinkę cebulki.
Krok 1 - Risotto z pieczarkami  foto
2
Oczyszczamy i kroimy w małe części pieczarki.
Krok 2 - Risotto z pieczarkami  foto
3
Do cebulki dodajemy jeszcze masła i pieczarki. Dusimy pieczarki.
Krok 3 - Risotto z pieczarkami  foto
4
Dodajemy ryż.
Krok 4 - Risotto z pieczarkami  foto
5
Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Risotto z pieczarkami  foto
6
Zalewamy częścią bulionu. Bulion musi przykryć ryż i pieczarki. Tak za każdym razem gdy wyparuje bulion podlewamy kolejną porcję aż do wykończenia bulionu. Po czym doprawiamy do smaku pieprzem.
Krok 6 - Risotto z pieczarkami  foto
7
Dodajemy natkę pietruszki.
Korzystałem z natki mrożonej.
Krok 7 - Risotto z pieczarkami  foto
8
Wyłączamy gaz i dodajemy starty żółty ser. Mieszamy.
Krok 8 - Risotto z pieczarkami  foto
9
Smacznego :)
Krok 9 - Risotto z pieczarkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 23.02.2015 12:01
bardzo podoba mi sie ten przepis
bertpvd 21.02.2015 09:15
ciekawy przepis ale zamiast żółtego sera proponowałbym prawdziwy włoski ser grana padano lub parmigiano reggiano - jego niepowtarzalny smak doda niesamowitego smaku całemu daniu ;)
gosia56 21.02.2015 09:12
na pewno pyszne danie;)
gosia561 20.02.2015 18:34
doskonałe risotto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak