Marchewki obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, papryki dzielimy na pół, oczyszczamy z nasion. Warzywa układamy na papierze do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni. Nie zapominamy o ząbkach czosnku- ich nie obieramy z łupin. Pieczemy 30-45 minut. Po tym czasie paprykę wkładamy do foliowego worka, by odparowały, wtedy łatwo odchodzi z nich skórka. Czosnek naciskamy i to co dobre samo z łupiny wyskoczy. Warzywa wrzucamy do garnka, dolewamy bulion i gotujemy 15 minut, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Całość miksujemy blenderem, do uzyskania kremu.
Przed podaniem przygotowujemy grzanki, pieczywo kroimy na kawałki, na nie układamy starty cheddar i posypujemy oregano. Podpiekamy chwilę w piekarniku, do roztopienia się sera.
Zupę polewamy oliwą z oliwek, posypujemy natką i podajemy z grzankami. Smacznego!