Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z dżemem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 3/4 kostki
cukier 3/4 szklanki
mąka 2 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
dżem wg uznania

Porada

Smak dżemu bądź też wypełnienie można używać dowolnie: mogą to być np. orzechy czy dowolne owoce

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z dżemem

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wysypać przesianą przez sito mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną i cukier. Całość wymieszać, zrobić kopczyk, a w nim dziurkę, wbić jajka i dodać margarynę.
Krok 1 - Rogaliki z dżemem foto
2
Całość dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Włożyć go na 20 minut do lodówki.
Krok 2 - Rogaliki z dżemem foto
3
Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i pokroić na małe kwadraciki, na każdego nałożyć odrobinę dżemu i zwijać w rogale.
Krok 3 - Rogaliki z dżemem foto
4
Wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną i piec na złoty kolor (ok. 25 minut w 180 st.). Po tym czasie wyjąć i posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Rogaliki z dżemem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 08.02.2015 16:47
Fajny i dobry przepis, tradycyjne sa zawsze najlepsze.
Megg 08.02.2015 16:25
wspaniałe rogaliczki
agnieszka214 08.02.2015 16:10
bardzo fajne słodkości
Zdzisław 08.02.2015 16:08
takie słodkości bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak