Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki w sosie z suszonych grzybów leśnych

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

klopsiki

mięso mielone wieprzowe 500 gram
Bułka tarta klasyczna Prymat pół szklanki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

sos

cebula 1 mała
suszone grzyby leśne 1 szklanka
wino białe wytrawne 180 ml
Bulion grzybowy 120 ml
creme fraiche 120 ml
Owoc jałowca cały Prymat 5-6 sztuk
masło 1 łyźka

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie z suszonych grzybów leśnych

Grzyby namoczyć dzień wcześniej.
Mięso połączyć z bułką tartą, solą i pieprzem. Formować małe kulki i podsmażyć je na patelni. Odstawić.
Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dodać drobno posiekane grzyby, wino i bulion grzybowy. Do sosu przełożyć wcześniej przygotowane klopsiki. Gotować ok 25 minut. Po tym czasie dodać crème fraîche i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze 5 minut. Przed podaniem posypać roztartymi w moździerzu owocami jałowca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak