Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z bakłażana i płatków owsianych

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 sztuki
mozzarella 2 kulki
płatki owsiane 1 szklanka
jajko 2 sztuki
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z bakłażana i płatków owsianych

Kroki postępowania

1
Bakłażany kroimy w grubsze plastry,solimy i odstawiamy na 10-15 min.

Po tym czasie płuczemy je pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Jajka lekko ubijamy,płatki rozdrabniamy np, za pomocą blendera.

Plastry bakłażana panierujemy najpierw w jajku a następnie w rozdrobnionych płatkach.Smażymy na złoty kolor z obydwu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Krok 1 - Zapiekanka z bakłażana i płatków owsianych foto
2
Usmażone plastry odkładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

W naczyniu żaroodpornym układamy:plaster bakłażana-plastry mozzarelli.posypujemy: solą,pieprzem,ziołami prowansalskimi i znów bakłażan-ser i zioła.Powtarzamy czynność aż do wyczerpania składników.
Krok 2 - Zapiekanka z bakłażana i płatków owsianych foto
3
Całość zapiekamy w 200 stopniach przez około 10-15 min.

Możemy podawać jako samodzielne danie,dodatek do mięs lub z sosem np.pomidorowo-bazyliowym.
Krok 3 - Zapiekanka z bakłażana i płatków owsianych foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marenka 11.02.2015 09:35
Fajny przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak