Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z czerwonej kapusty z ryżem, pieczarkami i oliwkami.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta czerwona 1 szt
ryż 200 gram
pieczarki 1/2 kg
cebula 2 szt
oliwki zielone 100 gram nadziewanych papryką
ser żółty 60 gram
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
szczypiorek
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z czerwonej kapusty z ryżem, pieczarkami i oliwkami.

Z kapusty staramy się wyciąć jak najwięcej głąba nie naruszając liści kapusty. Wkładamy kapustę do gotującej się wody, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy kapustę, co kilka minut staramy się oddzielić liście.
Miękkie liście ( ok. 10 szt) wyjmujemy i pozwalamy im ostygnąć.
Ryż gotujemy w bulionie, powinien być lekko twardy.
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle, dodać pokrojone pieczarki. Smażyć razem 5 minut (odparować wodę) Oliwki osączyć z zalewy, kilka odłożyć do dekoracji, pozostałe posiekać. Ryż wymieszać z pieczarkami, dodać posiekane oliwki, starty żółty ser, doprawić solą i pieprzem.
Z chłodnych liści kapusty wycinamy zgrubiałą łodygę, dajemy farsz i zwijamy gołąbki. Związujemy je sparzonym szczypiorkiem.
Na spodzie naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty i układamy ciasno gołąbki, solimy. Szklankę bulionu mieszamy z pastą pomidorową, doprawiamy rozgniecionym czosnkiem i zalewamy gołąbki.
Posypać pokrojonymi oliwkami, dusić pod przykryciem w piekarniku do miękkości ok.40 minut.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 07.01.2017 09:44
Z czerwonej nie robiłam. Pomysł do wypróbowania.
IwonaKa 01.03.2016 10:41
ciekawe jak smakują,z czerrwonej kapusty jeszcze nie robiłam
gibli 22.03.2015 06:52
takich nie jadłam, ale z pewnością są smaczne:)
Pani Domu 21.03.2015 16:58
pyszności na talerzu
Margo1 17.02.2015 11:09
Wooow nie robiłam z czerwonej kapusty
gusia1000 29.01.2015 19:45
Nie jadłam jeszcze nigdy takich.
Janina 29.01.2015 17:27
Ciekawy pomysł, nigdy takich nie roibiłam;)
adelajda 29.01.2015 15:56
Nigdy takich nie robiłam, kapustę czerwoną bardzo lubię . Gołąbki na pewno smaczne ...
jagoda5913 29.01.2015 11:47
Super pomysł ,jeszcze nie robiłam gołąbków z czerwonej kapusty:-)
wwwiolka 29.01.2015 11:39
Bardzo fajny pomysł.
Asik32 29.01.2015 11:17
super się prezentują na talerzu!
Adam/ZUB3R 29.01.2015 10:51
ciekawy te gołąbki
Futka 29.01.2015 10:20
Wspaniałe i bardzo smaczne gołąbki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak