Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z czerwonej kapusty z ryżem, pieczarkami i oliwkami.
Miękkie liście ( ok. 10 szt) wyjmujemy i pozwalamy im ostygnąć.
Ryż gotujemy w bulionie, powinien być lekko twardy.
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle, dodać pokrojone pieczarki. Smażyć razem 5 minut (odparować wodę) Oliwki osączyć z zalewy, kilka odłożyć do dekoracji, pozostałe posiekać. Ryż wymieszać z pieczarkami, dodać posiekane oliwki, starty żółty ser, doprawić solą i pieprzem.
Z chłodnych liści kapusty wycinamy zgrubiałą łodygę, dajemy farsz i zwijamy gołąbki. Związujemy je sparzonym szczypiorkiem.
Na spodzie naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty i układamy ciasno gołąbki, solimy. Szklankę bulionu mieszamy z pastą pomidorową, doprawiamy rozgniecionym czosnkiem i zalewamy gołąbki.
Posypać pokrojonymi oliwkami, dusić pod przykryciem w piekarniku do miękkości ok.40 minut.
Smacznego