Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z szynki w sosie gryczano - warzywnym
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
1. Szynkę wieprzową oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i błonek oraz dzielimy ją na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą (dzięki temu unikniemy rozpryskiwania i rozerwania się mięsa).
Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy do niej przyprawy: cebulę suszoną, liście lubczyku, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek oraz łyżeczkę cukru brzozowego (ksylitolu)*. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez około 0,5 godziny
* zamiast cukru brzozowego możemy użyć cukru trzcinowego
Następnie, gdy minie 0,5 godziny, kiedy mięso gotuje się z przyprawami, dodajemy do niego utarte warzywa i podsmażoną cebulkę. Wszystko dusimy na małym ogniu do momentu, aż mięso nabierze odpowiedniej miękkości.
Życzę smacznego! :)