Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gofry z czekoladą i bitą śmietaną

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 250 g
cukier puder 1 łyżka
czekolada mleczna 100 g
proszek do pieczenia 4 g
mleko 200 ml
masło 3 łyżki
jajko 2 sztuki
sól do smaku
olej do smażenia

dodatkowo

śmietana kremówka 150 g
cukier puder 1 łyżka
banan 1 sztuka
czekolada starta 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gofry z czekoladą i bitą śmietaną

1. Masło rozpuszczamy. W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól i stopniowo dolewamy mleko, a następnie masło. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencje dodajemy posiekaną czekoladę.
2. Gofrownice rozgrzewamy, skrapiamy odrobiną oleju i wlewamy porcjami przygotowane ciasto. Pieczemy 3-4 minuty, aż będą złociste.
3. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
4. Na gofry nakładamy bitą śmietanę, układamy plasterki banana i posypujemy startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anilewe13
anilewe13 05.02.2015 17:45
apetyczny deser
Krystyna32 05.02.2015 09:36
bardzo apetyczne
Noruas 05.02.2015 00:00
super deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak