Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z orzechami i rodzynkami.
2.Do wystudzonej masy dać miód,mąkę,przyprawę,sodę,amoniak,żółtka i dokładnie zmiksować,następnie wsypać orzechy i rodzynki.
3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
4.Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.
5.Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni,sprawdzić suchym patyczkiem,czy jest upieczone.
6.Cukier wymieszać z kakao i odrobiną gorącej wody,żeby powstała gęsta papka,dodać masło i chwilę zagotować na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie polewę zdjąć z ognia i mieszać do połączenia składników.Polewa powinna być gęsta i szklista.
7.Gotową polewę rozsmarować na pierniku i odstawić do zastygnięcia.Na koniec udekorować wiórkami kokosowymi.