Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z orzechami i rodzynkami.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki ciasta

mleko 1 szklanka
cukier 1 szklanka
miód 1 szklanka
masło lub margaryna 30 dag
jajko 6 sztuk
mąka tortowa 4 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 sztuka
amoniak 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
orzechy włoskie pół szklanki
rodzynki pół szklanki

Polewa

cukier 3 łyżki
kakao 3 łyżki
masło lub margaryna 3 łyżki
gorąca woda odrobina

Dodatkowo

wiórki kokosowe kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z orzechami i rodzynkami.

1. Mleko zagotować z cukrem i masłem,wystudzić.
2.Do wystudzonej masy dać miód,mąkę,przyprawę,sodę,amoniak,żółtka i dokładnie zmiksować,następnie wsypać orzechy i rodzynki.
3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
4.Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.
5.Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni,sprawdzić suchym patyczkiem,czy jest upieczone.
6.Cukier wymieszać z kakao i odrobiną gorącej wody,żeby powstała gęsta papka,dodać masło i chwilę zagotować na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie polewę zdjąć z ognia i mieszać do połączenia składników.Polewa powinna być gęsta i szklista.
7.Gotową polewę rozsmarować na pierniku i odstawić do zastygnięcia.Na koniec udekorować wiórkami kokosowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 22.12.2016 08:13
Dziękuję:)
gusia1000 14.04.2015 23:54
Dobre ciasto.
caralajna 05.02.2015 18:45
lubię pierniki
tomek18 03.02.2015 19:43
pyszniutki pierniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak